التأثير الخافض لمستوى الدهون في الدم لطلع النخيل والفلافونيد المعزول في امصال دم الارانب البيض البالغة

Hypolipidemic effect of date palm pollen and isolated flavonoids in sera of adult male rabbits

Al-Salihi, F.G.*Majeed, A. H.**; and Hameed,R.R.**

*Department of chemistry, college of education for women,Tikrit university.

**Department of chemistry, college of education,Samara university.

Summary:

This study presents the effects of date palm pollen grains-DPP (Phoenixdactylifera) and isolated flavonoids on the level of cholesterol, triglycerides-TG, high-density lipoprotein cholesterol HDL-C, low-density lipoprotein cholesterol LDL-C and very low-density lipoprotein VLDL in sera of 49 adult male rabbits divided randomly into seven groups (7 animals in each group), in which G1, G2 and G3 treated with (30,60 and 90) mg/kg/day of DPP respectively, while the  G4, G5 and Gwere treated with(7.5,15 and 30) mg /kg/day of isolated flavonoids from DPP respectively compared with non-treated  group C1 as control. The results indicate that the level of cholesterol significantly decreased in sera of G1, G2 and G3, and also in sera of rabbits in G4 and G5as compared with C1, while the level of TG show slightly reduced in sera of G1,G3 and significantly increased in G6as compared with C1. In the other hand our results indicate that the important effect to improve the level of HDL-C may be due to the action of flavonoids at dose 15mg/Kg of body weight with no important effect of DPP to the serum level of HDL-C, and also reduced the levels of LDL-C in all groups treated with DPP and flavonoids, with no important effect to the level of VLDL-Cin sera of all groups.Our results also indicate that DPP grains and flavonoids have anti atherosclerotic effects in high dose. From all the above results we can conclude that pollen grains of date palm and its isolated flavonoids have hypolipidemic and anti atherosclerotic effects.

فراح غالي الصالحي*     عبد المنعم حمد مجيد**       رفاه رزوق حميد**

*قسم الكيمياء-كلية التربية للبنات-جامعة تكريت

**قسم الكيمياء-كلية التربية-جامعة سامراء

الخلاصة:

تم اجراء دراسة تاثير حبيبات طلع النخيل Phoenix dactyliferaوالفلافونيد المعزول على مستوى الكولسترول، الكلسريدات الثلاثية، الدهون عالية الكثافة، الدهون واطئة الكثافة والدهون واطئة الكثافة جدا في مصل دم 49 ارنب بالغ ، قسمت الحيوانات الى عشوائيا الى سبعة مجاميع(7 حيوان في كل مجموعة)، حيث جرعت المجاميع G1، G2 و G3 بـ (30، 60 و90 )ملغم/كغم/يوم من طلع النخيل وعلى الترتب، في حين جرعت المجاميعG4، G5 و G6 بـ (7.5، 15 و 30) ملغم/كغم/يوم  من الفلافونيد المعزول من طلع النخيل وعلى الترتب، تم مقارنة النتائج مع مجموعة غير معاملة كمجموعة سيطرة C1.

اظهرت النتائج ان مستوى الكولسترول انخفض معنويا في امصال دم المجاميع G1، G2 و G3 وايضا في امصال دم ارانب المجاميع G4و G5 مقارنة بمجموعة السيطرة C1، في حين اظهر مستوى الكلسريد الثلاثي انخفاض طفيف في امصال دم G1   و G3 وارتفاع معنوي في امصال دم المجموعة G6 مقارنة بمجموعة السيطرةC1.من ناحية اخرى اظهرت النتائج ان التاثير المهم هو تحسين مستوى الدهون عالية الكثافة والذي قد يعزى الى الجرعة 15 ملغم/كغم/يوم من الفلافونيد ، في حين لم يكن لطلع النخيل دورا على مستوى الدهون عالية الكثافة، كما انخفض مستوى الدهون واطئة الكثافة في جميع المجاميع المعاملة بطلع النخيل وبالفلافونيد المعزول في حين لم يكن لهما تاثير على مستوى الدهون الواطئة جدا في امصال دم جميع الحيوانات قيد الدراسة. كما واظهرت دراستنا الحالية ان لحبيبات طلع النخيل والفلافونيد المعزول تاثيرا ضد التصلب العصيدي عند الجرعات العالية.

لهذ يمكن الاستنتاج ان لطلع النخيل والفلافونيد المعزول منه تاثير خافض لمستوى الدهون في الدم اضافة الى تاثيرهما ضد التصلب العصيدي.

تحميل البحث