التقدير الطيفي للسالبيوتامول بوساطة تفاعل الازدواج التأكسدي مع كاشف ن، ن- ثنائي مثيل بارا فنيلين ثنائي أمين ثنائي هيدروكلوريد بوجود سيانيد البوتاسيوم الحديديكي  في وسط قاعدي

Spectrophotometric Determination of  Salbutamol by Oxidative Coupling Reaction with N, N- Dimethyl para phenylene diamine dihydrochloride in the Presence of Potassium Ferricyanide in Basic Medium

Ali Ibraheem Khaleel* , Mohsin Hamza Bakir** , Aziz Salih Aziz***

University of Tikrit , College of Pharmacy*

University of Tikrit , College of Educationfor girls,  Dept. of chemistry**

University of Tikrit , College of Science, Dept.of chemistry***

Abstract :

This research involves  a simple, rapid and sensitive spectrophotometric method for the determination of Salbutamol .The method based on the oxidative coupling reaction ofsalbutamol with N, N-Dimethyl para phenylene diamine dihydrochloride( DMPPDAD) using Potassium Ferricyanideas oxidizing agent in alkaline medium to form a water soluble product , that is stable and has a maximum absorption at 643 nm. pH between 10.7 -11.7 . at temperature between 20-35 oC. Beer’s law is obeyed in a concentration range 5 to 25 µg / ml with a molar absorptivity of 5719.27L.mol-1. cm-1, The product was stable for 40 minutes with relative error was 0 to – 0.36 % and a relative standard deviation of 0.78 to  1.96% ,DL= 0.29 µg / ml, RE=99.69% depending on the concentration of Salbutamol. The proposed method has been successfully applied to the determination of Salbutamol in inhaler solution.

التقدير الطيفي للسالبيوتامول بوساطة تفاعل الازدواج التأكسدي مع كاشف ن، ن- ثنائي مثيل بارا فنيلين ثنائي أمين ثنائي هيدروكلوريد بوجود سيانيد البوتاسيوم الحديديكي  في وسط قاعدي

علي إبراهيم خليل* ، محسن حمزة بكر** ،  عزيز صالح عزيز***

*جامعة تكريت /كلية الصيدلة  ، **جامعة تكريتكلية التربية للبناتقسم الكيمياء ، ***جامعة تكريت كلية     العلوم / قسم الكيمياء

الملخص :

يتضمن البحث طريقة طيفية بسيطة وسريعة وحساسة لتقدير السالبيوتامول. تتضمن الطريقة تفاعل الاقتران التاكسدي للسالبيوتامول مع ن ، ن- ثنائي مثيل بارا فنيلين ثنائي أمين ثنائي هيدروكلوريد باستخدام سيانيد البوتاسيوم الحديديكي  بوصفه عامل مؤكسد وفي وسط قاعدي وعند دالة حامضية تتراوح بين 11.7-10.7 الناتج المتكون يكون ذائب بالماء ومستقر ويعطي أعلى شدة امتصاص عند الطول الموجي 643 نانوميتر. كانت مطاوعة قانون بير في مدى التركيز 5-25 مايكروغرام / مل سالبيوتامول وقيمة الامتصاصية المولارية 5719.27 لتر.مول-1.سم-1 عند درجة حرارة تتراوح بين 20-35°م وكان الناتج مستقر لمدة  40 دقيقة . كان الخطأ النسبي بين 0 إلى0.36– % وقيمة الانحراف القياسي النسبي بين 0.78 إلى .961% ، وبحد كشف   0.29 مايكروغرام / مل ، وباسترجاعية 99.69 % اعتماداً على التركيز للسالبيوتامول . الطريقة المقترحة تم تطبيقها بنجاح في تقدير السالبيوتامول في محلول الاستنشاق .

تحميل البحث