Evaluation of Serum Zinc Level in Patients with Chronic Telogen Effluvium in Premenopausal Adult Females in Kirkuk City.

KhudhairA.Khudhair, Dept. of Biochemistry, College of Medicine, Tikrit University.

WisamS.Najem, Dept. of Dermatology & Venereology,College of Medicine, Tikrit University.

Esra H.Awni,Dept. of Biochemistry, College of Medicine, Tikrit University.

Abstract:

Chronic telogen effluvium (CTE) was defined as a primary idiopathic disease entity in 1996. Women suffering from CTE present with an abrupt onset of generalized shedding of telogen hair from the scalp, with or without an identifiable trigger that persists for more than 6 months. Therefore this study is conducted to detect the association of serum zinc with CTE. The study included one hundred adult menstruating female patients with age ranged between 18-49 years, complaining of hair loss from the scalp and fifty ages matched healthy female controls. Both groups were evaluated for serum zinc levels. There was strong statistically significant reduction (p= 0.01) in the level of serum zinc in patients compared to that in control group.This indicating that there is a definite association between decreased serum zinc levels and CTE in adults menstruating females.

تقييم مستوى الخارصين في مصلدم النساء البالغات اللاتي يعانين من تساقط الشعر التيلوجيني المزمن في مدينة كركوك.

خضير عباس خضير/فرع الكيمياء الحياتية الطبية/كلية الطب/جامعة تكريت.

وسام سهيل نجم/فرع الامراض الجلدية والتناسلية/كلية الطب/جامعة تكريت.

اسراء حسين عوني/فرع الكيمياء الحياتية الطبية/كلية الطب/جامعة تكريت.

الخلاصة :

عرف تساقط الشعر التيلوجيني المزمن على انه مرض مجهول السبب الرئيسي في سنة 1996. حيث ان النساء المصابات بهذا المرض يعانين من تساقط مفاجئ لشعر الرأس سواء كان بسبب معروف او مجهول وتستمر الحالة لمدة تتجاوز الستة اشهر. لذلك اجريت هذه الدراسة لتقييم العلاقة بين تساقط الشعر التيلوجيني المزمن ونقصان الخارصين في النساء البالغات. تضمنت الدراسة ادراج مئة حالة من النساء البالغات اللاتي يعانين من تساقط الشعر المزمن. وتراوحت اعمارهن بين 18-49 سنة.و تم مقارنتهن ب 50 من النساء الاصحاء .

تم اجراء المقابلة والفحص السريري لجميع النساء وبالإضافة إلى ذلك تم استخدام اختبار سحب الشعر كجزء من الفحص البدني لتقييم نمو الشعر. كما تم دراسة حالة الخارصين في المرضى ومقارنتها بالاصحاء, حيث وجد انخفاض شديد في مستوى الخارصين في مصل المرضى مقارنة بالاصحاء (p=0.01). وهذا يشير الى ان هناك علاقة واضحة بين نقصان الخارصين وتساقط الشعر التيلوجيني المزمن في النساء البالغات.

تحميل البحث