تنقية جزئية لأنزيم الفنيل الالنين هيدروكسيلز من ادرار المصابيين بالفشل الكلوي المزمن

Partial Purification of phenylalanine hydroxylase from urine of patients with chronic renal failure

Al-Salihi, F. G.* ;Shaker, A. H.*      and AL-Taie,  A. K.**

*Department of chemistry, college of education for women,University of Tikrit, Tikrit, Iraq.

** Department of chemistry,College of Education , University of Tikrit , Tikrit. Iraq

Abstract:

This study  include purification of  Phenylalanni hydroxylase ( PAH)  from patients urine with chronic renal failure. The purification steps include,protein  precipitation with ammonium sulphate solution. And ion exchange chromatography by using   (DEAE – Cellulose A – 50) as anionic exchanger  . Then two isoenzymes (I,II) were seperated through gel filtration by using  (sephadex G-200) with purification  folds  20.5 & 23.7 respectivily .

the research also  include the kinetics studies of the two partially purified isoezymes (I&II) . The Km values were 4 mM .The two isoenzymes  shown an optimum pH at 7.2, and optimum temperature at 25 Cº.

فراح غالي الصالحي     اسماء هاشم شاكر                               عبدالرحمن خضير

قسم الكيمياء / كلية التربية للبنات                               قسم الكيمياء /كلية التربية

جامعة تكريت                                               جامعة تكريت

الملخص:

تضمن البحث فصل وتنقية انزيم الفنيل الالنين هيدروكسيلز (PAH ) جزئياً من ادرار المصابيين بالفشل الكلوي المزمن  ، حيث شملت التنقية عدة خطوات ابتداءاً بالترسيب بأضافة  محلول كبريتات الامونيوم  وثم التخلص من الاملاح بأستخدام G – 25 Sephadex وثم  استخدام الجزء البروتيني  المفصول من Sephadex G-25  وتنقيته  باستخدام كروماتوغرافيا التبادل الايوني (DEAE – Cellulose A – 50 ) ، وثم تم اعادة الترسيب بمحلول كبريتات الامونيوم ، وثم اخذ الجزء المفصول وفصلة باستخدام Sephadex G – 200 حيث تم الحصول على متناظريين لـ (PAH ) وبدرجات نقاوة متفاوتة ( 20.5 و23.78 مرة ).

وشمل البحث ايضاً الدراسات الحركية للمتناظرات المفصولة اعلاه قييم الثابت Km للمتناظريين المنقاة من ادرار مرضى الفشل الكلوي المزمن ، و كان التركيز الامثل للمادة الاساس لكل المتناظرين I ,II (4 ) ملي مولار : كما درس تاثير الاس الهيدروجيني للمتناظريين حيث كانتpH المثلى (7.2) في حين كانت درجة الحرارة المثلى 25 Cº.

تحميل البحث