دراسة الظروف المثلى لانتاج انزيم اليوريكيز من عزلة pseudomonas aeruginosa

Study of optimum conditions for uricase enzyme production byPseudomonas aeruginosa

Pr. Dr. Sahib Ali Mahdi Al-Atraqchi* , Etab Abdul Ameer Al-Mosawi

*karbala’a university , college of medicine

Summary

The ability   of  15  bacterial  isolates  were  tested  to  production  uricase  enzyme , by  using  the  solid  and  submerged  culture  in  the  primary  and  secondary  screening .

The  isolate  P.aeruginosa 7   was  selected  for  it’s  best  in  production  of  enzyme . the  optimum  fermentation  condition  for  uricase  enzyme  production  by  P.  aeruginosa 7   were  examined . Results  showed  that  used  0.05%  syrup  dates  as  carbon  source, and  used o.3%  from  uric  as  inducer , 0.75%  from  KH2PO4 , 0.1%  from  Mgcl2 .

The  other  optimum  condition  for  production  of  uricase  enzyme  were  selected , the  optimum  pH  was  6.5  and  incubation  period  was  after  24  hrs. , and  the  optimum  temperature  37 CO .

However  the  shaking  was  at  150  rpm , and  inoculum   volume  was  1  from  culture  volume .

دراسة الظروف المثلى لانتاج انزيم اليوريكيز من عزلة Pseudomonas aeruginosa

أ.د. صاحب علي مهدي الاطرقجي * , عتاب عبد الامير ابراهيم الموسوي

*جامعة كربلاء , كلية الطب , قسم الكيمياء الحياتية .

الخلاصة

تم اختبار 15 عزلة بكتيرية لمعرفة كفاءتها على إنتاج انزيم اليوريكيز بأستخدام الأوساط الصلبة والمزارع المغمورة في مرحلتي الغربلة الأولية والثانوية , اختيرت العزلة P.aeruginosa 7 لكونها الأفضل في إنتاج الانزيم .

حُددت الظروف المثلى لإنتاج انزيم اليوريكيز وذلك بأستخدام عصير التمر وبنسبة 0.05% كمصدر كاربوني واستخدام 0.3% من حامض اليوريك كمادة حاثة للأنزيم و 0.75% من فوسفات البوتاسيوم ثنائية الهيدروجين و0.1% من كلوريد المغنسيوم . كما وحُددت الظروف التنموية الأخرى المثلى لإنتاج الانزيم , اذ كان الاس الهيدروجيني الامثل لإنتاج الانزيم  هو 6.5 اما فترة الحضانة المثلى فتكون بعد 24 ساعة وبدرجة حرارة 37 مْ اما سرعة الرج فكانت عند 150 دورة \ دقيقة وحجم لقاح 1% من حجم الوسط.

تحميل البحث