Lipase from S. aureus, Purification and Application of Three Characterizing Experiments

Lipase from S. aureus, Purification and Application of Three Characterizing Experiments

Amir Hani Raziq*, Asia Fadhil Redha** and Rana A. Hanoon*

*Scientific Research Center/Faculty of Science/University of Duhok- Kurdistan Region of Iraq

**Dept. of Laboratories, Baghdad Teaching Hospital, Ministry of Health/ Iraq

 

Keywords: Staphylococcus aureus, Lipase, Enzyme stability.

Received (February), Accepted (June)

ABSTRACT

Many lipases have been extensively purified and characterized in terms of their activity and stability profiles relative to pH, temperature, and their effects as metal ions and chelating agents. One hundred samples were collected from different body sites and lesions of in and out patients who attented Al-Kadhumiyah and Baghdad Teaching Hospitals. Identification of bacterial isolates was performed by following the procedures mentioned elsewhere in the literature. Purification steps of lipase included: extraction of the enzyme, precipitation of the enzyme by ammonium sulphate, dialysis, ion-exchange chromatography, and gel filtration chromatography. The results revealed that the enzyme was purified with a yield of 0.3 and a fold of purification of 153.7. Also, the optimum temperature and pH for lipase stability were 40 0C and pH 8, respectively, while the molecular weight of the enzyme was 110000 daltons.

 

 

أنزيم اللايبيز المعزول من بكتريا المكورات العنقوديه الذهبيه, تنقية وتطبيق ثلاثة تجارب توصيفيه للانزيم

 

عامر هاني رازق*, اسيا فاضل رضا**, رنا عادل حنون*

*مركز الابحاث العلميه/فاكولتي العلوم/جامعة دهوك/اقليم كردستان/العراق

**قسم المختبرات الطبيه/مدينة بغداد الطبيه/وزارة الصحه

الكلمات المفتاحية :المكورات الذهبية العنقودية ، اللايبيز ، ثبات الانزيم

 

الخلاصة

تم تنقية العديد من اللايبيزات وتوصيفها وخاصة فيما يتعلق بفعالية هذه الانزيمات وثباتيتها في ضروف مختلفه من درجات الحموضه والحراره وكذلك تاثير بعض العناصر المعدنيه والعوامل الكلابيه . تم جمع مئه عينه من من اماكن وافات مختلفه من جسم الانسان للمرضى من كلا الجنسين الذين زاروا العياده الخارجيه او كانوا راقدين في مستشفيي الكاظميه وبغداد التعليميين للفتره من اذار لسنة 2012 ولغاية ايلول من نفس السنه. وكان الغرض من جمع هذه العينات هو لعزل وتشخيص بكتريا المكورات العنقوديه الذهبيه. تم تشخيص العزلات الاولي بالطرق الكيموحيويه وبالاعتماد على الطرق القياسيه المذكوره في المصادر. تم بعد ذلك الشروع في تنقية الانزيم من خلال استخدام الترسيب بكبريتات الامونيوم والمبادل الايوني والتنقيه بالترشيح الهلامي. بينت نتائج الدراسه الحاليه ان حاصل التنقيه كان 0.3 وعدد مرات التنقيه كان 153.7. واظهرت نتائج الدراسه ان درجة الحراره المثلى لثبات الانزيم كانت 40 م في حين ان الرقم الهيدروجيني الامثل لثبات الانزيم  كان 8 كما ان الوزن الجزيئي للانزيم كان 110000 دالتون.

 

تحميل البحث