Latest:

الدور المحتمل للقرفة في تحسين السيطرة على سكر الدم في مرضى السكري غير المعالج

A potential role of Cinnamon in improvement of glycemic control in untreated diabetic patients

Ali Abdil Razzaq Mohammed Noori Aldallal: M.Sc., B.Sc.Ph.

Lecturer in the Dept. of  Basic Sciences, Faculty of  Dentistry, University of  Kufa.

Abstract:

Objectives: The purpose of this study was to determine the effects of supplementation with a whole cinnamon on glycemic control measurements.

Methods and materials: forty eighth patients with Diabetes mellitus type II who are not received any hypoglycemic agents nor on insulin therapy, (aged  ≥ 38 years and body mass index ≤ 30kg/m2),their fasting blood glucose: levels between (186–332mg/dl) were randomly assigned to supplement cinnamon 1g, 2g, and 4g or a placebo for three months. Main outcome measures were changed in fasting blood glucose, postprandial blood glucose, glycated hemoglobin, kidney function tests like: blood urea nitrogen and serum creatinine , and liver function tests represented Aspartate aminotransferase, Alanine aminotransferase ,Alkaline phosphatase measured after three months of supplementation.

Results: After 3months, all three doses of cinnamon 1g, 2g, and 4g showed significant decreases in the fasting blood glucose (16.91–18.37%), postprandial blood glucose (16.16–16.6%), and glycated hemoglobin (15.02-17.3%) levels; no significant changes were noted in the placebo groups or in kidney function tests; blood urea nitrogen, serum creatinine, and liver function tests; Aspartate aminotransferase, Alanine aminotransferase, and Alkaline phosphatase.

Conclusions: The results support the efficiency of cinnamon supplementation on reducing fasting blood glucose, postprandial blood glucose, and glycated hemoglobin in patients with the diabetes mellitus and suggest that this naturally-occurring spice can reduce risk factors associated with diabetes.

الدور المحتمل للقرفة في تحسين السيطرة على سكر الدم في مرضى السكري غير المعالج

علي عبد الرزاق محمد نوري الدلال-فرع العلوم الاساسية /كلية طب الاسنان /جامعة الكوفة

الخلاصة:

اجريت هذه الدراسة لمعرفة التأثير المحتمل للقرفة(الدارسين) على المرضى المصابين بداء السكر النوع الثاني, حيث تناول 48 مريضا من الذين لا يتناولون ادوية مخفضة للسكر فضلا عن الانسولين وكانت اعمارهم 38 عاما فما فوق وعامل الوزن المثالي لهم اقل من 30 كغم /المتر المربع وكان نسبة السكر لهم قبل الافطار يترواح بين 186-332 ملغم وتم توزيعهم عشوائيا لتناول جرعات مضاعفة 1 ,2 ,4 غم من القرفة(الدارسين) ومجموعات السيطرة التي فيها المرض تناولوا طحين الحنطة وبنفس القوى للجرعات الدوائية ولمدة 3 اشهر. وتم اخذ القياسات التالية لمقارنتها قبل التجربة وبعدها من اجل ملاحظة الفروق المعنوية ان وجدت وهي : نسبة السكر بعد الصيام fasting blood glucose ونسبة السكر العشوائي postprandial blood glucose ونسبة السكر التراكمي في الخلية الحمراء glycated hemoglobin  وهي تسمى مقاسات التي تخص مراقبة السكر بالدم  (glycemic control) والقياسات الخاصة بالاداء الكلوي وهي اليوريا نيتروجين والكرياتينين بالدم والقياسات الخاصة بالاداء الكبدي وهن:ألانين أمينوترانسفيريز Alanine aminotransferase, أسبارتيت أمينوترانسفيريز Aspartate aminotransferase و ألكالاين فوسفيتيز Alkaline phosphatase.

النتائج: بعد 3 أشهر لوحظ ان الجرعات الثلاثة للقرفة(الدارسين) 2,1, و4 غم استطاعت ان تخفض(بدلالة معنوية) نسبة السكر بالدم بعد الصيام(16.91-18.37%) ونسبة السكر بالدم العشوائي(16.16-16.6%) و نسبة السكر التراكمي هي (15.02-17.3%) وبالمقابل لم يحصل اي فرق معنوي بما يخص مجاميع السيطرة وقياسات الاداء الكلوي والكبدي مما ينفي اي تاثير للقرفة(الدارسين) على الكلى والكبد.

الاستنتاجات: تشير البيانات الى ان القرفة(الدارسين)  استطاعت ان تخفض وبفروق معنوية لنسبة السكر بعد الصيام والعشوائي والتراكمي لدى المرضى المصابين بداء السكري ويقترح التركيز على البهارات الطبيعية التي تنضم اليها للقرفة(الدارسين) من اجل تقليل عوامل الخطورة الناتجة عن الاصابة بداء السكر.

تحميل البحث