Study Some of Biochemical Changes in Sera of  Reaven’s  Syndrome Patient,s

Study Some of Biochemical Changes in Sera of  Reaven’s  Syndrome Patient,s  and it, s relationship with Diabetes Mellitus type  II

Mousa, R.F.

Branch of Clinical Laboratory Sciences, College of Pharmacy, Kerbala University, Iraq.

Keywords: cholesterol, triglyceride, blood sugar,. Reaven’s  syndrome

Received (June), Accepted (December)

ABSTRACT

Aim of this study  to investigate the correlation of Reaven’s  Syndrome with the number and type of Diabetes Mellitus in both males and females diagnostic criteria in Iraqi patients /Babylon city  .This study involved  85  diabetic patients(45 males and 40 females) with age (46-52 year)  have a history of diabetes for 10 years and 80 healthy controls (40 males and 40 females) were randomly selected and they were examined for dyslipidaemia and Reaven’s factors. Consulting the outpatient clinic at  Merjan Teaching  Hospital/Babylon city during  May –July 2014 . For all patients anthropometric measures were obtained and fasting blood samples were taken for determination of blood glucose, lipid profile and C reactive protein ( CRP) level.Reaven’s  syndrome was diagnosed in all the samples under this research. The level of CRP was found to be significantly increased with increasing number of components of Reaven’s  syndrome(3.21 mg/dl) . While the lowest value of (0.13 mg/dl) was found in people with absent components of Reaven’s syndrome (control). A significant positive correlation was observed between CRP, fast blood sugar (FBG) and triglycerides(TG)(3.21mg/dl ,120.7 mg/dl, and 189.14 mg/dl ,respectively, P<0.001) in patient with diabetic mellitus   and a negative correlation with high density lipoprotein- cholesterol (HDL-cholesterol )(25.26 mg/dl, p=0.058) in the same time .

دراسة التغيرات الكيموحيوية المرافقة لأمصال  مرضى متلازمة ريافين وعلاقته بداء السكري النوع الثاني

رنا فاضل موسى

فرع العلوم المختبرية السريرية, كلية الصيدلة, جامعة كربلاء, العراق.

الكلمات المفتاحية: متلازمة ريافين,الكوليستيرول ,الكليسريدات الثلاثية,مستوى السكر

ألخلاصه

الهدف من البحث هو إيجاد علاقة بين داء السكري من النوع الثاني وبين متلازمة ريافين  ,اشتملت الدراسة على 85 مريض لديهم تاريخ بمرض السكري  ومن كلا الجنسين (45 رجال ,40 نساء ) وتم مقارنة النتائج بعينات  السيطرة  والتي تم اختيارهم عشوائيا والبالغ عددهم 80 (40 رجال ,40 نساء ) . تمت الدراسة في مستشفى مرجان التعليمي (محافظة بابل ) وأخذت عينة الدم من المرضى ومجموعة السيطرة في حالة صيام من الصباح الباكر لإجراء الفحوصات اللازمة للدراسة والمشتملة على قياس نسبة الكلوكوز في الدم , الكليسريدات الثلاثية , لبروتينات عالية الكثافة إضافة للبروتين الفعال نوع سي لغرض إثبات العلاقة بين مرض السكري ومتلازمة ريا فين حيث لوحظ من خلال البحث وجود ارتفاع بمستويات كلا من الكليسريدات الثلاثيه ومستوى الكلوكوز بالدم إضافة الى البروتين الفعال مقارنة بمجموعة السيطرة وعلى خلاف ذلك وجد انخفاض بمستويات البروتينات العالية الكثافة لدى المصابين بمتلازمة ريافين مقارنة بمجموعة السيطرة .حيث كانت قيمة مستوى البروتين الفعال (3.21 ملغم/ديسيلتر) للمصابين بداء السكري بينما للاصحاء كانت (0.13 ملغم/ديسيلتر) وهي قيمه منخفضة عادة كذلك وجدت قيمة كل من الكلوكوز و الكليسريدات الثلاثيه كالاتي (120.7 ملغم/ديسيليتر ,189.14 ملغم/ديسيليتر ) على التوالي وهي قيم مرتفعه اذا ما قورنت مع القيم التي وجدت عند مجموعة السيطره (جدول رقم 1 ) وعلى العكس من ذلك لوحظ وجود علاقة عكسية بين مستوى البروتينات عالية الكثافه (25.26 ملغم/ديسيليتر) وهي قيمه منخفظه اذا ما قورنت بمجموعة السيطره (48.43 ملغم/ديسيليتر ) .

تحميل البحث