The occurrence of food allergy in Children and Adults in Kerbala City

The occurrence of food allergy in Children and Adults in Kerbala City

 

Al-jebori. A. A.

  Immunology ,Department of Medical analysis /College of Health and Medical Technology /Kufa ,Foundation of Technical Education

E-mail: ahmedabbashasan@gmial.com     

Keyword :Food allergy ,Allergen, Oversensitivity

Received (Sebtember), Accepted (December)

 

ABSTRACT

Objective:Food allergies are a  public health concern , People with food allergies are two to four times more likely to have asthma or other allergic conditions than those without food allergies.The prevalence of food allergies  increased 18% during 1997–2007,We investigate the occurrence of food allergies in Children and adults in Al-Hussein  Medical City. A total number of 60 Iraqi patients with symptoms of  food allergy were included in the present study . The study was carried out during the period from October, 2013 May, 2014. Blood samples and laboratory investigation was done in teaching  Laboratory of AL – Hussein Medical City to detect antibodies type IgE for food allergens( egg white ,egg yolk, cow’s milk ,casein, bovine serum albumin ,wheat flour ,soybean, baker’s yeast ,peanut ,hazelnut ,almond, orange, apple, banana , tomato ,carrot , celery ,onion ,mutton /lamb ,mustard ,shrimp ,cod fish,chicken meat , mango ,chocolate)using EUROLINE test kit. The Present study illustrated that the food allergy prevalence(measured by specific IgE concentration) in men is 65%  and 35% in women, The Rate of occurrence of food allergy in children is (66.7%) while in adults is (33.3%) . Children and adults may be allergic to more than one food stuff. Banana, peanut and white egg recorded high rate of occurrence in food allergy ,lower rate occur in mango, chicken meat ,mutton /lamb. but no recorded allergy to onion and cod fish. Finally this study record that the highest concentration of  specific IgE antibodies occur in response to shrimp and white egg. The present study demonstrated high prevalence of food allergy in male compared with female,and high frequency of food allergy in children compared with adults. There’s no significant between children and adults in occurrence of food allergy for more than one food allergens.there for should be avoided some type     of      food which stimulate the immune system.

 

ظهور حساسية الأغذية في الأطفال والبالغين في محافظة كربلاء

احمد عباس حسن

 قسم التحليلات المرضية /كلية التقنيات الصحية والطبية/كوفة ,هيئة التعليم التقني

الخلاصة

تعد حساسية الغذاء مصدر قلق  بالنسبة للأشخاص المصابين بحساسية الغذاء أكثر عرضة  بمرتين إلى أربع مرات حدوث الربو أو أنواع الحساسية الأخرى التي ليس لها علاقة بالغذاء ,وكذلك فان نسبة انتشار حساسية الغذاء ازدادت بشكل سريع لتصل إلى 18% خلال الفترة من 1997ولغاية 2007, لذلك صممت الدراسة للتحري عن انتشار حساسة الغذاء لدى الأطفال والبالغين في مدينة الحسين الطبية في محافظة كربلاء.  شملت الدراسة على 60 مريض يشكون من أعراض حساسية الغذاء,ونفذت خلال الفترة من تشرين الأول( 2013) حتى أيار(2014) .  أجريت الفحوصات المختبرية في المختبرات التعليمية لمدينة الإمام الحسين الطبية في محافظة كربلاء باستعمال تقنية تسمى بفحص الامتزاز ألتحسسي المرتبط بالإنزيمللكشف عن الأجسام المضادة للأغذية المثيرة للتحسس( بياض البيض ,صفار البيض ,حليب البقر , ألبومين المصل ألبقري, دقيق الحنطة , فول الصويا ,خميرة الخبز ,الفستق , البندق , اللوز ,البرتقال ,التفاح ,الموز ,الطماطم ,الجزر ,الكرفس ,البصل ,لحم الضان, الخردل, الروبيان ,قد السمك ,المانجو, الشوكولاتة) . وحسب الطرق القياسية المشار إليها من قبل الشركات المصنعة . سجلت الدراسة نسبة ظهور حساسية الغذاء 65%عند الرجال ,أما عند النساء فسجلت 35% .وأوضحت الدراسة بان نسبة تحسس الأغذية لدى الأطفال بلغت 66.7% بينما البالغين فبلغت 33.3%,كما ولوحظ بان البالغين والأطفال قد يشكون من تحسس لأكثر من نوع واحد من الأغذية . بينت النتائج  بان الموز , الفسق , بياض البيض  هي الأغذية التي سجلت أعلى نسبة تحسس عند المقارنة مع بقية الأغذية ,كما وأظهرت النتائج بانالمانجو ولحم العجل ولحم الدجاج هي الأغذية التي سجلت اقل نسبة تحسس,وكذلكلم تسجل  الدراسة أي ظهور لحساسية  للبصل وقد السمك. اخيرا” بينت الدراسة إن بياض البيض والروبيان  سجلت اعلي تركيز لمستوى الغلوبيولين المناعي الخاص بتلك الأغذية . بينت الدراسة بان بان هناك ارتفاع في نسبة الذكور الذين يعانون من تحسس للأغذية مقارنة مع النساء ,كذلك تبين إن هنالك ارتفاع بنسبة الأطفالالذين يعانون من حساسية الأغذية عند المقارنة مع البالغين ,وكذلك أظهرت الدراسة بأنةلايوجد اختلاف بين البالغين والأطفال من حيث التحسس لأكثر من نوع واحد من الأغذية لذلك يجب تجنب بعض أنواع الأغذية التي تثير الجهاز المناعي .

تحميل البحث