العلاقة بين مستوى الألمنيوم في مصل دم الإنسان مع بعض الأمراض العصبية

The Relationship between Serum Aluminum Level and some neurological diseases in Human

K. A. Khedhair, college of medicine, Tikrit University

S. H. Al-Nasir, college of medicine, Al-Nahrain University

H. A. Jabbar, college of medicine, Tikrit University

Abstract

This study was performed to explorealuminium exposure in healthy individuals, andoccupa- tionally exposed populations compared with neurological diseases patients. The results indicate that a significant differences were found between aluminium concentration in sera of healthy individuals compared with occupationally exposed populations (p<0.01). No significant difference(p>0.05) was observed in occupationally exposed populations compared with Parkinson’s disease victims. Serum aluminium levels were much higher in Alzheimers disease victims compared with aluminiumplan-ts workers (p<0.01). The results indicate that aluminium is not a risk factor to healthy non-ccupati-onally exposed populations, while the adverse effects were observed in occupationally exposed populations, and neurological disease victims.

(( العلاقة بين مستوى الألمنيوم في مصل دم الإنسان مع بعض الأمراض العصبية))

خضير عباس خضير، كلية الطب،  جامعة تكريت

سهى حازم ناصر، كلية الطب،  جامعة النهرين

هاشم عبد الستار جبار، كلية الطب، جامعة تكريت

الخلاصة

تم انجاز هذه الدراسة لتوضيح علاقة التعرض للألمنيوم بين الأفراد الأصحاء غير المعرضين والأفراد المعرضين للألمنيوم مقارنةً مع مرضى الأمراض العصبية. النتائج أشارت إلى وجود فروقات معنوية ملحوظة بين تركيز الألمنيوم في مصل الدم للأفراد الأصحاء عند مقارنته بمصل دم العاملين في مصانع الألمنيوم ( 0.01›P) بينما لم تكن هناك أي فروقات معنوية ( 0.05‹P) بين الأفراد العاملين في مصانع الألمنيوم عند مقارنتها بمرضى الشلل الرعاش. أوضحت النتائج بأن مستويات الألمنيوم في مصل دم مرضى الخرف المبكر أعلى من العاملين بمصانع الألمنيوم( 0.01›P)، كما أشارت النتائج بأن عنصر الألمنيوم  لا يشكل عامل خطر على الأفراد الأصحاءغير المعرضين له بينما لوحظت التأثيرات عكسية بين العاملين في المصانع ومرضى الجهاز العصبي.

تحميل البحث