دراسة سريرية مقارنة لتأثيرات كلا من دواء الكابتوبريل وكذلك دواء الليزينوبريل المعطيان عن طريق الفم بشكل منفرد على ضغط العين للمصابين بداء الزرقاء

A Comparative Clinical Study of Effects of Monotherapy with Oral Captopril and Lisinopril on Intraocular Pressure of Glaucomatous Patients

Adeeb Ahmed Al-Zubaidy

University of Kerbala, College of Pharmacy, Kerbala-Iraq.

Email: adeebalzubaidy@yahoo.com

ABSTRACT

Background: Angiotensin I-converting enzyme (ACE) activity has been demonstrated in aqueous humor and other ocular tissues. Coincidence of glaucoma with hypertension or heart failure, the main indications of ACE inhibitors is not uncommon particularly in adults.

Aim of Study is to explore the initial response of intraocular pressure (IOP) to short courses of oral captopril and lisinopril in both normal volunteers and glaucomatous patients.

Patients & Methods: This study included 60 subjects with normal blood pressure whom assigned to receive either captopril tablets (12.5 mg twice daily) or lisinopril tablets (10 mg once daily) for 4 successive days. Each group included 15 volunteers (with normal IOP) and 15 glaucomatous patients (with open angle glaucoma). IOP and blood pressure were measured at pre-treatment, and then after 1, 3, and 4 days of treatment.

Results:Captopril-induced decrement in mean IOP of normal volunteers was highly significant with percentages ranged 4.1-6.6 % (right eyes) and 0.4-4.6 % (left eyes). Percentages of decline in mean IOP of glaucomatous patients ranged from3.7-7.4 % (right eyes) and 1-9.2 % (left eyes) but statistically, such decrements were variable in significances along the days of captopril treatment.

Lisinopril-induced decrement in mean IOP of normal volunteers was found statistically variable in significances with percentages ranged 3.2-8.9 % (right eyes) and 1.7-5 % (left eyes). Although it was statistically variable in glaucomatous patients’right eyes with percentage ranged from1.4-6.3 %, the decline in mean IOP of their lefteyes was highly significant throughout the trial period and its percentage ranged 4.7-8.7 %.

Conclusions:Each of oral captopril and lisinopril has an initial ocular hypotensive effect and thus might be preferred in treatment of patients with arterial hypertension who are vulnerable to or with raised IOP.

اديب احمد كاظم الزبيدي*

جامعة كربلاء/كلية الصيدلة

مفتاح البحث : الضغط داخل العين ، داء الزرقاء ،كابتوبريل ،ليزينوبريل

الخلاصة

خلفية البحث:لقد تم الكشف عن فعالية الانزيم المحول للانجيوتنسين -1 في ماء القرنية وأنسجة أخرى في العين. من جانب آخر فليس من غير الشائع وخاصة عند البالغين أن يتزامن داء الزرقاء مع كلا من ارتفاع ضغط الدم أو عجز القلب المرضين اللذين هما من أهم دواعي استخدام الأدوية المثبطة للانزيم المحول للانجيوتنسين -1

المرضى وطرق البحث: تضمنت هذه الدراسة 60 شخصا من ذوي ضغط الدم الطبيعي وقد تم توزيعهم الى مجموعتين احداهما يعالج الأشخاص فيها بدواء الكابتوبريل (12.5 ملغم مرتان يوميا) و من هم في المجموعة الأخرى يعالجون بدواء الليزينوبريل (10 ملغم مرة واحدة يوميا) لمدة 4 أيام متتابعة. كل مجموعة تشمل كلا من ذوي ضغط العين الطبيعي (15 متطوع) وكذلك من المصابين بارتفاع ضغط العين (داء الزرقاء ذا الزاوية المفتوحة) (15 مريضا). وقد تم قياس كلا من ضغط العين وضغط الدم قبل الشروع بالعلاج ومن ثم بعد يوم وبعد ثلاثة أيام وبعد أربعة أيام من بدء العلاج

النتائج: لقد كان التناقص المحدث بفعل الكابتوبريل في معدل ضغط العين للأشخاص ذوي ضغط العين الطبيعي هام جدا وبنسبة تراوحت بين 4,1 – 6,6  % (للعيون اليمنى) و 0,4 – 4,6 % (للعيون اليسرى) وأما التناقص في معدل ضغط العين للمصابين بارتفاع ضغط العين فقد تراوح 3,7 – 7,4 % (للعيون اليمنى) 1- 9,2 (للعيون اليسرى) ولكن احصائيا كان هذا التناقص متذبذب الأهمية احصائيا طيلة فترة العلاج بالكابتوبريل. و لقد كان التناقص المحدث بفعل اللزينوبريل في معدل ضغط العين للأشخاص ذوي ضغط العين الطبيعي متذبذب احصائيا وبنسبة تراوحت بين 3,2 – 8,9  % (للعيون اليمنى) و 1,7 – 5 % (للعيون اليسرى) وأما التناقص في معدل ضغط العين للمصابين بارتفاع ضغط العين فقد كان متذبذب الأهمية احصائيا بالنسبة للعيون اليمنى حيث تراوحت بين 1,4- 6,3 % وأما بالنسبة للعيون اليسرى فقد كان التناقص هام جدا احصائيا طيلة فترة العلاج بالليزينوبريل وفد تراوحت النسبة بين 4,7 – 8,7 % .

تحميل البحث