التقدير الطيفي  للميترونيدازول بوساطة تفاعلات الازوتة والاقتران في المستحضرات الصيدلانية باستخدام بارا هيدروكسي بنزالديهايد كعامل اقتران

Spectrophotometric determination of Metronidazole via diazotization reaction with p-Hydroxy Benzaldehyde  as a coupling reagent

Khalaf  Faris Alsamarrai

department of chemistry, College of Education Samarra, Tikrit University ,Samarra, Iraq.     correspondence E.mail of author:  Khalaf_58@yahoo.com

Abstract

A New, simple and sensitive spectrophotometric method for the determination of Metronidazole (MN) has been developed. The method is based on reduction of nitro group of MN to amine group by Zn dust and concentrated hydrochloric acid in hot ethanol under stirring, then the diazonium ion was prepared and coupled with para hydroxyl benzaldehyde (p-HB) to yield Insoluble water yellow dye indicated at 410nm. The linearity of the method was between 5.8×10-5M-52.2×10-5M, the molar absorptivity was7131.121 L.mol-1.cm-1 and Sandell index was 0.0240µg.cm-2. The method has been successfully applied to the assay of MN in pure and pharmaceutical forms.

التقدير الطيفي  للميترونيدازول بوساطة تفاعلات الازوتة والاقتران في المستحضرات

الصيدلانية باستخدام بارا هيدروكسي بنزالديهايد كعامل اقتران

خلف فارس السامرائي

قسم  الكيمياء، كلية  التربية سامراء، جامعة تكريت، سامراء، العراق

العنوان الالكتروني المعتمد للمراسلة :   E-Mail; Khalaf_1985@yahoo.com

الخلاصة

تم تطوير طريقة طيفية جديدة وسريعة وحساسة لتقدير الميترونيدازول. تستند الطريقة على اختزال مجموعة نيترو -NO2 الميترونيدازول الى مجموعة امين باستعمال مسحوق الزنك وحامض  الهيدروكلوريك المركز في الايثانول الساخن والمحرك, ثم حضر ايون الدايزونيوم من العقار المختزل وتم اقترانه مع بارا هيدروكسي بنزالديهايد(P-HB) لتكوين صبغة صفراء اعطت اعلى امتصاصية عند 410 نانومتر وكانت خطية الطريقة مابين  5.8×10-5مولاري ــــ 52.2×10-5 مولاري والامتصاصية المولاري 7131,121 لتر.مول-1. سم-1 وحساسية ساندل 0.0240 مايكروغرام.سم2  طبقت الطريقة بنجاح في تقدير الميترونيدازول في المستحضرات النقية والصيدلانية.

تحميل البحث