الفعاليه السريريه للميلاتونين للحمايه من صداع الشقيقه السائد بالمقارنه مع البروبرانولول

Clinical efficacy of melatonin for prevention of common migraine headache in comparison with

propranolol

Jaafar J.Al-Tamimi

University of Baghdad, college of Pharmacy, department of pharmaceutics

Alaa A. Ali

University of Kerbala, college of Pharmacy, clinical pharmacy and therapeutics department

Key words:- melatonin, migraine headache, prevention, propranolol.

(Received :March 2014, Accept : Jun 2014)

Abstract

Migraine is a common primary headache disorder with a wide spread mechanisms that explain it’s pathologyphysiological and there is no exact single theory that can determine the etiology of this disorder .The successful abortive treatment is obscure tell now a day, indicating prophylactic measures to decrease frequency , severity and duration of headache attacks. Propranolol is one of FDA approved drugs for the common migraine prevention where its chronic therapy  reduces the frequency and severity of migraine in 60 to 80 percent of patients .Melatonin a pineal gland hormone that has ability for circadian rhythm control and was linked to migraine several ways. Both episodic (55%) and chronic (62.5%) migraineours reported waking up in the morning with headaches or being woken up at night by the headache . In addition, headaches occurring in the morning period have been attributed to sleep disorders. The present study was carried out to determine the efficacy of melatonin 5 mg daily for prevention of common migraine in comparison with propranolol 40 mg twice daily for 41 patient having for full criteria of common migraine headache with assessment of AST , ALT, Scr for all patients to ensure the safety of investigated drugs .The study concluded that melatonin has no significant difference than that of propranolol efficacy in the common migraine prevention and approved safety .

جعفر جابر التميمي

.كلية الصيدله / جامعة بغداد/ فرع الصيدلانيات

علاء عبد العباس علي

.كلية الصيدله /جامعة كربلاء/فرع الصيدله السريريه والعلاجيات

كلمات المفتاح :- الميلاتونين ’ صداع الشقيقه’ الحمايه.

الخلاصه

يعد داء الشقيقة من الاضطرابات الرئيسة الشائعة لآلام الرأس ، وهنالك الكثير من الآليات التي فسرت ذلك الاضطراب الفسلجي المرضي ولكن لاتوجد هنالك نظرية مفردة بإمكانها أن تحدد المصدر الرئيس المسبب لهذا الاضطراب. و مازال الى يومنا هذا العلاج المجهض للألم مفقودا ليعطي أشارة الى أهمية أساليب العلاج الأتقائي لتقليل مرات حدوث النوبة وشدتها وطول فترة حدوثها.البروبرانولول احد الأدوية المعتمدة من قبل منظمة الغذاء والدواء العالمية لعلاج داء الشقيقة السائد حيث أن الاستخدام المزمن لهذا الدواء يقلل من تكرار وشدة داء الشقيقة بنسبة 60-80% من المرضى.

الميلاتونين هو الهرمون المفرز من الغدة الصنوبرية وله القابلية للسيطرة على النظام اليوماوي وارتبط بداء الشقيقة بطرق عدة.مرضى داء الشقيقة بنوعيهما النوبي بنسبة 55% والمزمن بنسبة 62% يستيقظون صباحا مع صداع بالرأس أو يستيقظون ليلا بسبب الصداع بالإضافة الى أن الصداع الذي يحدث في فترة الصباح سببه الاضطرابات الحاصلة أثناء النوم.

نفذت الدراسة الحالية لتحديد فعالية الميلاتونين 5 ملغم يوميا لعلاج داء الشقيقة السائد مقارنة باستخدام البروبرانولول 40 ملغم مرتين باليوم حيث اخضع 41 مريضاً للعلاج كونهم مصابين بالصفات الكاملة لمرض الشقيقة السائد حيث قيمت مستويات انزيمات الاسبارتيت ترانسامنيز والالنين ترانسامنيز وكذلك الكرياتنين المصل لجميع المرضى للتأكد من سلامة الأدوية الموصوفة. استنتج من الدراسة بان الميلاتونين ليس لدية فرق معنوي مع كفاءة البروبرانولول في علاج مرض داء الشقيقة السائد وكذلك في سلامة الأدوية .

تحميل البحث