Synthesis and characterization of some new bis 1,3-oxazepines and 1,3-imidazolidine with evaluating of its biological activity.

*Fawzi Hameed Jumaa and *Rashed Fadel Abbass.

*Department of Chemistry,College of Education for Woman, Tikrit.

Key words: Schiff bases , Oxazepines , imidazolidinone.

(Received :March 2014, Accept : Jun 2014)

Abstract:

In this study some new compounds have been synthesized including preparation of some different Schiff bases (1-5) from the reaction of aromatic amines with terphthadehyde in absolute ethanol and converted into derivatives of 1,3-Oxazepine (of ring closure reaction (2 +5) of Schiff bases with maleic anhydride in benzene (6-10) besides the 1,3- Imidazolidenon (11-15) ​​and evaluation of biological activity for some of them. The prepared compounds were characterized by FT-IR spectra and 1H-NMR spectra for some of the prepared compounds besides the determination of their melting points and TLC (Thin Layer Chromatography.

تحضير وتشخيص بس 1و3- اوكسازبين وبس 1و 3 –ايميدازوليدين وتقييم فعاليتها البايولوجية.

فوزي حميد جمعة ورشيد فاضل عباس

قسم الكيمياء –كلية التربية للبنات-جامعة تكريت /العراق.

مفتاح الكلمات:قواعد شيف,اوكسازبين,اميدازوليدون

الملخص :

تم في هذا البحث تحضير بعض المركبات والمتضمنة قواعد شف مختلفة من تفاعل الامينات الاروماتية مع الترفثالديهايد بالايثانول المطلق ثم تم تحويلها الى مشتقات 1و3-اوكسازبين (من تفاعلات غلق الحلقة 2+5 ) لقواعد شف مع ماليك انهدريد بالبنزين (6-10) بجانب الايميدازوليدين (11-15) وتقييم الفعالية البايولوجية للبعض منها. شخصت المركبات المحضرة من خلال اطياف الاشعة تحت الحمراء واطياف الرنين النووي المغناطيسي للبروتون للبعض منها بالاضافة الى تعيين درجات الانصهار وكروماتوغرافيا الطبقة الرقيقة

تحميل البحث