دراسة تاثير الجرعات العالية من فيتامين د3 كمسبب للاضرار النسيجية في الرئة والاوعية الدموية للفار الابيض السويسري

Effect Of Hypervitaminosis D3 (Cholecalciferol) As A cause Of Histological lesions in the Lung and Blood vessels of white Mice Musmusculus

Israa Hashim Ali

Collage of education for women,University of Tikrit,Tikrit,Iraq

key words:vitaminD,calcification,necrosis

(Received :Nov 2014, Accept : Jun 2014)

Abstract

The effect of Hypervitaminosis D3 ( Cholocalciferol ) were studied as a cause of lesions in the lung and blood vessels of white Swiss mouse Mus musculus . The white mice were injected with dose of vitamin D3(100000IU) for 21 dayes.

Histologically , many abnormalities were noticed in the internal organs of the mice like the lung and the blood vessels . Also many inflammations and necrosis were found also there were many infiltrated lymphocytes with bleeding in this organs.

دراسة تاثير الجرعات العالية من فيتامين د3 كمسبب للاضرار النسيجية في الرئة والاوعية الدموية للفار الابيض السويسري

اسراء هاشم علي, كلية التربية للبنات, جامعة تكريت,تكريت,العراق

مفتاح البحث:فيتامين د ,تكلس,تنخر

الخلاصة

تأثير الجرعات العالية من فيتامين D3 (Cholecalciferol) درست كمسببة لإحداث تغيرات نسيجية مرضية مختلفة في الرئة والاوعية الدموية للفئران البيض نوع Mus musculus .

حقنت هذه الفئران بجرعة عالية من فيتامين D (10000 IU) اسفل البطن لمدة 21 يوم.

إما الفحص النسجي فقد اظهر أضرارا” وافات مرضية نسيجية عديدة في بعض الأعضاء الداخلية كالرئتان والاوعية الدموية تمثلت بوجود التهابات وتنخر إضافة إلى أرتشاح عدد كبير من الخلايا اللمفية رافقه حدوث نزيف في بعض المناطق المتضررة.

تحميل البحث