Detection of Aflatoxins Present in Some Types of Nuts are Available In Local Markets

Detection of Aflatoxins Present in Some Types of Nuts are Available In Local Markets

 

Mohammed, S. J. and Abu-Almaaly, R. A.

Baghdad University /Center for market research and consumer protection

Keywords:  Aflatoxins, Nuts, ELISA methods .

Received (January), Accepted (June)

ABSTRACT

Aflatoxins are a group of mycotoxins and secondary metabolites of various species of Aspergillus. These are various forms of aflatoxins. Aflatoxins cause important health problems and have a high potential effect on live cancer. Many studies have been conducted during last three decades about contamination of Nuts by aflatoxins. The aim of this work was to investigate the contamination levels of nuts used by confectionaries in Baghdad. A total of fifteen samples including (3Almonds, 3Pistachio, 3Hazelnut , 3Peanuts and 3Walnut ) were collected from local market in Baghdad city. ELISA (enzyme linked immunosorbent assays) technique was employed for screening of total aflatoxins in nuts. The contamination rate was higher than 10 ppb was observed in (one sample of Almonds, two samples of hazelnut, and in two samples of Walnuts). The result of tested samples showed that the rate of contamination of hazelnut is higher than other tested samples.

 

الكشف عن السموم الفطريه المتواجدة في بعض انواع المكسرات المتوافرة في الاسواق المحليه

سداد جاسم محمد*   و   رأفت احمد أبو المعالي*

مركز بحوث السوق وحمايه المستهلك  /  جامعه بغداد

الكلمات المفتاحية: السموم الفطريه, المكسرات, فحص ELISA

 

الخلاصة

 الأفلاتوكسين مجموعة من السموم الفطرية والمركبات الثانوية لمختلف أنواع الفطريات مثل     Aspergillus flavus . وتسبب السموم الفطريه مشاكل صحية خطيرة مثل سرطان الكبد. وقد أجريت العديد من الدراسات خلال العقود الثلاثة الماضية. والهدف من هذا البحث هو التحري عن مستويات التلوث بالسموم الفطريه في مختلف انواع المكسرات التي يتناولها المستهلك العراقي في بغداد. تم جمع ما مجموعه خمسة عشر عينة منها (3 اللوز، 3الفستق، 3 البندق،3فستق العبيد و 3 الجوز) من الاسواق المحليه في مدينة بغداد .أستخدمت طريقه ELISA (المقايسة المناعية المرتبط بالإنزيم) لفحص إجمالي الأفلاتوكسين في المكسرات. وكان معدل التلوث أعلى مما هو لوحظ (10) اجزاء في البليون في (عينة واحدة من اللوز، وعينتان من البندق، وعينتان من الجوز).وأظهرت نتيجة العينات المفحوصه أن معدل تلوث في البندق أعلى من العينات المفحوصه الأخرى.

 

تحميل البحث