الغذاء عالي الدهن يستحث حدوث فرط الدهن مع تغيرات حادة في نسيج الكبد لذكور الجرذان المهق:دراسة نسجية وكيموحيوية

High Fat Diet Induce Hyperlipidemia Incidences With Sever Changes in Liver Tissue of Male Albino Rats: A Histological and Biochemical Study.

Jasem Hannon Hashim Al-Awadi1, Karem Hammed Rashid2, Alaa Jawad Hassen3.

1-College of Science, Al-Qadesiya University. 2-College of Agriculture, Karbala University.3-College of Science, Babylon University.

Abstract:

This study was designed to investigate the effects of high fat diet on liver tissue as well as biochemical changes of lipid profiles of hyperlipidemic and normolipidemic rats which treated with atorvastatin before and after induction of hyperlipidemia by feeding the rats with high fat diet, the result showed:

There was high significant increase(p<0.0005)in TC,TG,LDL,VLDL , and AI, but there was high significant decrease in HDL in rats fed on HFD for seven months if compared with negative control group, while atorvastatin treatment caused high significant decrease(p<0.0005)in lipid profile parameters after three months of treatments if compared to positive control group. Atorvastatin treatment result in high significant decrease  (p<0.0005,p<0.005)in TC,TG,LDL,VLDL, and AI in normolipidemic rats as compared with negative control group.

The histological sections of liver were revealed presence of severe histopathological changes which classified into grades between 0-4. The most severe changes were in liver sections of hyperlipidemic rats which consist: infiltration of lipids in micro, mid, and macro vascular steatosis, while some livers were observed to contain onset of fat sacs, damage of unique radial appearances of hepatocytes in hepatic lobule, lymphocytes infiltration, congestion also observed in some liver section of these animals, whereas the histopathological changes in livers of normolipidemic rats which treated with atorvastatin were less severity as compared with positive control rats these changes included: sever lymphocytes infiltration especially around central portal vein, pyknotic nuclei, severe congestion and loss radial appearances of hepatocytes also there was dilatation of central portal vein and some bile ducts, while atorvastatin treatment reduce the effects mentioned in some hyperlipidemic individuals.

جاسم حنون هاشم1                 كريم حميد رشيد2                علاء جواد حسن3

1-كلية العلوم-جامعة القادسية. 2-كلية الزراعة جامعة كربلاء. 3-كلية العلوم جامعة بابل.

الخلاصة:

صمم هذا العمل لغرض دراسة تاثير الغذاء ذات النسبة العالية من الدهون على نسيج الكبد والمتغيرات الكيموحيوية  لدهون الدم وايضا تاثير العلاج بعقار الاتورفاستاتين على ذكور الجرذان  المهق بعداستحثاث  توليد حالة فرط الدهن في حيوانات التجربة وذلك بتغذيتها على غذاء عالي الدهون., وقد اوضحت نتائج الدراسة مايلي:

ارتفع كل من الكوليستيرول,الكليسيريدات الثلاثية,الدهون البروتينية واطئة الكثافة وواطئة الكثافة جدا وكذلك معامل تصلب الشرايين ارتفاعا معنويا عاليا جدا(P<0.0005)  فيما كان هناك انخفاض معنوي عالي جدا في الدهون البروتينية عالية الكثافة  في الجرذان التي تناولت غذاء عالي الدهون لمدة سبعة اشهر اذا ما قورنت المتغيرات المذكوره اعلاه بمجموعة السيطرة السالبة,فيما تسبب عقار الاتورفاستاتين بحدوث انخفاض معنوي عالي جدا(P<0.0005)في المتغيرات المذكورهTC,TG,LDL,vLDL, AI بعد ثلاثة اشهر من العلاج  اذا ماقورنت بمجموعة السيطرة الموجبة.    ادى العلاج بعقار الاتورفاستاتين الى حدوث انخفاض معنوي عالي((p<0.0005,p<0.005في كل مستويات الدهون TC,TG,HDL,LDL.vLDL في الجرذان اعتيادية الدهن اذا ماقورنت بقيم هذه المتغيرات بمجموعة السيطره السالبة .

اوضحت المقاطع النسجية للكبد الى حدوث تغيرات مرضية-نسجية حادة وعديدة قسمت على اثرها الى درجات توزعت بين 0-4كان اكثرها حدة في المقاطع النسجية لاكباد الجرذان مفرطة الدهون حيث وجد ارتشاح وترسب للدهون وبهيئة فجوات دهنية صغيرة ومتوسطة وكبيره , فيما وجد في البعض منها بداية تكون للاكياس الدهنية,وتخريب للترتيب الشعاعي المميز للفصيصات الكبدية وارتشاح للخلايا المفية واحتقان وعائي.فيما وجدت تغيرات مرضية نسجية الا  انها بدرجة اقل حدةفي الجرذان طبيعية الدهن والمعامله بعقار الاتورفاستاتين حيث وجد ارتشاح شديد للخلايا اللمفية حول الوريد المركزي تنكز وتفتت لانويه الخلايا الكبدية ,احتقان دموي شديد وكذلك تخريب للترتب الشعاعي المميز للخلايا الكبدية مكذلك توسع كل من الوريد المركزي وبعض القنوات الصفراوية.فيما خفف العلاج بعقار الاتورفا من الاثار المذكوره اعلاه في بعض الافراد المفرطة الدهون .

تحميل البحث