Molecular detection and production of mcrocin from Escherichia coliisolated from different clinical samples.

Alaa abdul-Razzaq*, Mohammed Sabri Abdul-Razzaq**

* Ministry of health, Kerbala health directorate, Al Husain Teaching Hospital

**Department of Microbiology, College of Medicine, Babylon University, Iraq

Abstract:

In this study, nine genes responsible for microcins production were detected, from seventeen clinical isolate of E.coli collected from 50 samples by using PCR techniques. catechol microcin was present in all isolates, and microcin H47 are present in 6 isolates ,where microcin M are found in 5 isolates. Also partial purification of microcin by ammonium sulphate and dialysis are conducted in this study, and find the relationship between microcin production and virulence factors of UPEC in patients with UTI. Where microcin consider narrow spectrum antibacterial peptide that inhibit the growth of other bacteria from related species during nutrition deficiency specially in low iron level

الكشف الجزيئي وإنتاج المايكروسين من الإشريكية القولونية المعزولة من عينات سريرية مختلفة.

علاء عبد الرزاق محمد (وزارة الصحة – دائرة صحة كربلاء- مستشفى الحسين العام)

محمد صبري عبد الرزاق(فرعالاحياءالمجهرية – كليةالطب – جامعةبابل(

الخلاصة:

في هذه الدراسة، تم الكشف والتحري عن تسع جينات مسؤولة عن إنتاجالمايكروسين، من اصل سبعة عشرعزلة سريرية  من الايشريشيا القولونية التي تم جمعها من 50 عينة، باستخدام تقنياتبي سي ار،حيث كان الكاتيكولمايكروسينموجودة في جميع العزلات، والمايكروسين اج 47 موجود في 6 عزلات، بينما تم العثور علىالمايكروسين امفي خمس عزلات فقط. كما تم خلال هذه الدراسة إجراء تنقية جزئية للمايكروسينبواسطة سلفات الأمونيوم والديلزة في هذه الدراسة، وإيجاد العلاقة بين إنتاجالمايكروسينوعوامل الضراوة للاشيرشيا القولونية المسببة لامراض المسالك البوليةفي المرضى الذين يعانون من التهاب المسالك البولية. حيث يعتبرالمايكروسين بروتين مضادة للجراثيم ضيق الطيفوالذي يمنع نمو البكتيريا الأخرى من الأنواع ذات الصلة خلال نقص التغذية وخاصةعند انخفاض مستوى الحديد.

تحميل البحث