دراسة مقارنة بين التسمم بالرصاص من العمال المهنية في مصنع حمض البطارية

A Comparison Study of Lead Poisoning of Occupational Workers in Acid Battery Factory

Kassim Sowdani M.*, Samir Abbas andKawakib Jabir

Department of pharmaceutical chemistry, College of Pharmacy

University of Al-Mustansiriya

Abstract

In this investigation, a comparison study of blood lead levels (BLL) were performed for occupational workers of Babil -1 Acid Battery Factory in Baghdad when the plant was fully operational, in 1987, and after eight years 2003 closer. A substantial amount of  lead, 22%, was excreted as compared to that of 1987 results. Such finding has been confirmed as normal values by the widely used indicator of oxidative stress, malonaldehyde were reduced in a similar fashion. The poor correlation between BLL and malonaldehyde level in plasma has R2  value of 0.0013. Forty two volunteers were randomly selected, twelve served as control.

دراسة مقارنة بين التسمم بالرصاص من العمال المهنية في مصنع حمض البطارية

د.قاسم محمد السوداني ، د. كواكب جابر ، م.م. سامر عباس

الجامعة المستنصرية / كلية الصيدلة / فرع الكيمياء الصيدلانية

الخلاصة :

في هذا البحث اجرينا دراسة مقارنة للتسمم بالرصاص من خلال قياس تراكيز الرصاص في دم المتعاملين بشكل مباشر بالرصاص في معمل بابل -1 لبطاريات الرصاص في بغداد وذلك عندما كان المعمل في حالة تشغيل قصوى في عام 1987 وبعد ثمان سنوات من وقف العمليات الانتاجية في اذار 2003 مع بقاء العاملين بدوام نصفي . اظهرت الدراسة تناقص مستويات الرصاص بنسبة ملحوظة( 22% ) في دم العاملين نتيجة طرحه من الجسم بمرور الزمن . وقد تأكدت مصداقية هذه النتيجة من خلال تناقص تراكيز مادة المالون الديهايد (للمستوى الطبيعي)المعروفة بكونها افضل مقياس لحالات الاجهاد التاكسدي . العلاقة بين مستوى الرصاص في الدمضعيفة ومعامل التشتت R2 =0.0013

اشترك 42 متطوعا في الدراسة من منتسبي المعمل اختيروا بالطريقة الاحصائية العشوائية واختيراثناعشر منهم كمجموعة سيطرة.

تحميل البحث