Epidemiological Study of Toxoplasmosis And Cytomegalovirus in Pregnant Women in Kerbala

Dr. Abdul-Rassol Kh. Saaeed  ,   Karrar Jaber Abed-Nour

Middle Technology University, College of Health and Medical Technologies, Baghdad, Iraq.

Key words: Toxoplasmosis, Cytomegalovirus, Mini VIDAS technique ,birth defect

Received  (                       ) , Accepted  (                       )

Abstract

Objectives: Identifying the seroprevalence of acute anti-Toxoplasma gondii and anti-CMV IgM and chronic IgG antibodies, the environmental and behavioral factors and some socio demographic data and influencing CMV as co-factor to infected with Toxoplasma gondii of the study sample.

Methods: A descriptive cross sectional study done on 240 pregnant women(13-43

years old). All the studied women were interviewed and blood samples were taken and used Minividas technique for detection antibodies (IgM and IgG)  .

Results: The seroprevalence of anti-Toxoplasma gondii antibody was (28.3%) for   chronic Toxoplasmosis (IgG),and (0.8%) for acute Toxoplasmosis (IgM).While results for Cytomegalovirus (CMV)infection revealed  that  (92.08% ) positive for chronic CMV (IgG) and (0.8%) positive for acute CMV(IgM) ,The peak age for acquisition of the infection was (20-29 year old ) , There was a statistical significant association between seroprevalence with cat exposure ,revealed this results significant association between  Toxoplasmosis and CMV infection and influencing CMV as co-factor to infected with Toxoplasma gondii and proved this results significant association between seroprevalence Toxoplasmosis and CMV infection with birth defect.                           .

دراسة وبائيه لداء القطط والفيروس المضخم للخلايا في النساء الحوامل  في محافظه كربلاء

د. عبد الرسول خير الله سعيد , كرار جابر عبد نور

الجامعة التقنية الوسطى ,كليه التقنيات الصحية والطبية , بغداد , العراق

الخلاصة

هدف البحث : تحديد انتشار الإصابة بداء المقوسات القندية (داء القطط) والفيروس المضخم للخلايا  والعوامل الاجتماعية، البيئية والسلوكية المرتبطة بها وكذلك علاقة الفيروس كعامل مساعد يسهل الاصابة بداء المقوسات القندية لدى عينة البحث .

طريقة العمل: نوع الدراسة هو وصفية مقطعية لدى عينة من (240 ) أمراءه  حامل تتراوح  أعمارهن بين )١٦- ٤٣ سنة(. جمع المعلومات كان بالمقابلة الشخصية واخذ عينة من الدم من عينة البحث.

النتائج:  أظهرت النتائج أن الانتشار المصلي  للأجسام المضادة من النوع “ج”في مصول العينات المسحوبة من النساء الحوامل ,والتي تدل على الاصابه المزمنة للمقوسات القندية كانت 28.3% (61 سيده من إجمالي 240) وللفيروس المضخم للخلايا هي 92.2% (221 سيده من إجمالي 240) بينما الانتشار المصلي للأجسام المضادة من النوع”م”, والتي تدل على الاصابه الحادة  للمرض هي 0.8%(سيدتان من إجمالي 240) لداء المقوسات القندية أما الفيروس المضخم للخلايا كانت ألنسبه  هي0.8%  .وبرهنت النتائج إلى وجود نسبة إصابة أعلى لدى النساء التي كانت أعمارهن بين  (20-29)سنة و إن معدل  الانتشار المصلي  للاصابه بداء القطط يترابط ترابطا ايجابيا مع  عوامل خطورة أخرى مثل التماس مع  القطط ، وكذلك  أظهرت نتائج  الدراسة إن هناك علاقة بين الاصابه بالفيروس المضخم للخلايا وتأثيره كعامل مساعد في الاصابه بداء القطط وكما بينت   الدراسة إن هنالك ترابطا ايجابيا بين الاصابه بداء القطط والفيروس المضخم للخلايا وولادة أطفال مشوهين خلقيا حيث شاهدت الدراسة إن أصابه النساء بهذين المرضين ممكن أن يزيد من حالات أصابه  الاجنه بتشوهات خلقيه.

الاستنتاجات: هناك نسبه كبيره من الاصابه بالفيروس المضخم للخلايا وداء القطط عند النساء الحوامل في مدينه كربلاء وهناك حاجه للتحري الروتيني لكل  النساء الحوامل لتفادي المخاطر التي تلحق بالأم الحامل وطفلها وأيضا يجب التركيز على نشر الوعي الصحي لدى النساء الحوامل من خلال البرامج التثقيفية في التلفاز وشبكه الانترنيت وغيرها

تحميل البحث