Effect of Olea Europea ( Olive oil ) on gentamicin induced hepatorenal toxicity in male rats

Effect of Olea Europea ( Olive oil ) on gentamicin induced hepatorenal toxicity in male rats

 

MOHAMMED TALAT ABBAS ,ALI JELEEL ALI,  IBRAHIM S.ABBAS ,NEZAR METAB, HASSENEIN NOOR HADI,KASIM SAKRAN ABBAS,NEJDET ALI, Akram Abd AL- Hussein ,Ayat Burhan ,Tuka Hassan,Hiba Jalal

Key words:Gentamicin, Hepatorenal toxicity, Olive oil,Rats.                    Received :(June) ,Accepted (December).

Abstract

            Gentamicin is aminoglycoside antibiotic commonly used for the treatment of Gram-negative bacterial infection. In many cases, it has been the only effective therapeutic drug against bacterial strains resistant to other antibiotics, but nephrotoxicity and hepatotoxicity side effects limit its use.  The aim of this study is to investigate the protective effect of olive oil against gentamicin-induced hepatorenal toxicity in male albino rats. In this study we used 24 wistar-albino rats and divided them into 4 equal groups. Each experimental group consisted of six animals. group1,control they were given normal saline only ,group2,gentamicin 100 mg/kg/day intraperitoneal (IP),group3,olive oil 5 ml/kg/day (oral administation) ,group 4,gentamicin 100 mg/kg/day intraperitoneal (IP) and olive oil 5 ml/kg/day  (oral administration).Treatments were administered once daily for 21 days. After  21 days, biochemical and histopathological analysis were conducted to evaluate hepatoranal toxicity. Serum levels of urea, creatinine, cholesterol,triglyceride,and activity of AST and ALT were measured.Animals treated with gentamicin alone showed a significant increase in serum levels of these markers.Treatment of rats with olive  oil showed significant improvement in renal and hepatic function , presumably as a result of decreased boichemical parameters associated with gentamicin-induced hepatorenal toxicity.Histopathological examination of the rats kidneys and liver confirmed these observations. Therefore olive oil may protect against gentamicin-induced hepatorenal toxicity

 

أثر زيت الزيتون على التسمم الكلوي الكبدي المستحث باعطاء  الجنتاميسين لذكور الجرذان

 

ا.م .د محمد طلعت عباس م.د علي جليل علي. ا.م.د ابراهيم صالح الجبوري. .د.نزار متعب الدعمي

البايولوجي حسنين نور هادي. ا.م.د قاسم سكران عباس. ا.م.د نجدت علي شفيق.اكرم عبد الحسين.ايات برهان.هبة جلال .تقى حسن.

 

الخلاصة:

مفتاح الكلمة:الجنتاميسين,زيت الزيتون,السموم الكلوية الكبدية,الجرذان

               الجنتاميسين هومضاد حيوي (امينوكلايكوسايد)  يستخدم عادة لعلاج الاصابات البكتيريةالسالبة لصبغة غرام. في كثير من الحالات، اذ كان الدواء العلاجي الفعال  الوحيد  ضد سلالات بكتيرية مقاومة للمضادات الحيوية الأخرى، ولكن التسمم الكلوي الكبدي تحد من استخدامه. الهدف من هذه الدراسة هو التحقيق من الآثار الوقائية لزيت الزيتون ضد التسمم الكبدي الكلوي التي يسببها الجنتاميسين  في الفئران عن طريق قياس بعض المعايير الكيميائية الحيوية والتشريح  النسيجي لأنسجة الكلية والكبد. تضمنت الدراسة استخدام 24من جرذان الوستر البيضاء – وقسمناها إلى اربعة  مجاميع متساوية على النحو التالي: المجموعة الاولى، السيطرة؛ المجموعة الثانية، جنتاميسين 100 ملغ / كغ / يوم، داخل الصفاق(البريتون) ، المجموعة الثالثة زيت الزيتون 5ملم/ كغ / يوم، (عن طريق الفم)؛ المجموعة الرابعة، جنتاميسين 100 ملغ / كغ / يوم، داخل الصفاق وزيت الزيتون 5ملم/ كغ / يوم (عن طريق الفم). وكانت العلاجات تعطى مرة واحدة يوميا لمدة 21يوما. و اجريت التحاليل الكيميائية الحيوية والنسيجية المرضية بعد  21يوم لتقيم التسمم الكبدي الكلوي . أثبتت نتائج التجربة بأن اعطاء مادة الجنتاميسين للجرذان ولمدة 21يوما سببت زيادة ملحوضة في مستوى الدهون في الدم و زيادة مستوى فعالية انزيمات وظائف الكبد و ارتفاع مستوى اليوريا والكرياتينين بينما لوحظ ان اعطاء زيت الزيتون للجرذان المحقونة بدواء الجنتاميسين أدت الى انخفاض في القياسات الكيميائية الحيوية اعلاه. وقد تم التوصل بأن هناك تغيرات نسيجية مرضية في أنسجة الكبد والكلية في الجرذان المحقونة بمادة الجنتاميسين في حين قلت التغيرات النسيجية المرضية بعد اعطائها زيت الزيتون.

 

تحميل البحث