Effect of phenolic compounds extract of S. melongena peels on Sugar levels and biochemical parameters in alloxan-induced Diabetic rats

Effect of phenolic compounds extract of S. melongena peels on Sugar levels and biochemical parameters in alloxan-induced Diabetic rats

 

Yasmine H. Jassim *, Ayad F. Palani** and Atallah B. Dakeel ***

*Faculty of Applied Sciences, University of samarra, samarra, Iraq

**Faculty of Educations, University of Garmian, Kurdistan, Iraq

***College of Education for Women, university of Tikrit, Tikrit, Iraq

Key words: alloxan, polyphenols, diabetes, lipid profile            

Received (February), Accepted (June)

ABSTRACT

Diabetes mellitus is a serious complex chronic condition that is a major problem of health worldwide. Recent studies focused on the ability of phenol compounds in the treatment of diabetes mellitus and its complications. In the present study, phenol compounds of Solanum melongena peels were extracted and diagnosed using HPLC, and the extract administrated to alloxan induced diabetic rat. The aim of this study is to investigate the effect of phenol extracts of S. melongena peels on sugar, lipid and liver enzymes in alloxan induced diabetes in rats. Serum glucose level, lipid profile, GOT and GPT enzymes were estimated and results were statistically calculated by ANOVA and the differences were considered significant at p value ≤0.05. Results showed that the administration of phenols extract decreased the glucose level in the phenols administrated diabetic rat. Also phenols extract decreased cholesterol, triglyceride and LDL level, and increased serum HDL level diabetic rat. The phenol compounds also showed the ability to detoxify liver via lowering GOT and GPT enzymes in phenols administrated diabetic rat.

 

 

 

تأثير مستخلص المركبات الفينولية لقشور الباذنجانS. melongena  على مستوى السكر والمؤشرات الكيموحيوية في الجرذان المصابة بالسكري المستحث بالالوكسان

 

ياسمين حميد جاسم*, اياد فائق بالاني**, عطا الله برجس دخيل***

فاكلتي العلوم التطبيقية,جامعة سامراء,سامراء,العراق*

فاكلتي التربية ,جامعة كرميان ,كوردستان,العراق**

كلية التربية للبنات,جامعة تكريت, تكريت,العراق***

 

الكلمات المفتاحية: الوكسان, متعدد الفينول,السكري, مستوى الدهون

 

الخلاصـة

 يعتبر مرض السكري واحداً من أهم الأمراض المزمنة المنشرة في أنحاء العالم.وتُركز الدراسات الحديثة على اِستخدام الفينولات في علاج مرض السكري. في هذه الدراسة تم استخلاص الفينولات من قشور الباذنجان  S. melongena, وتم تشخيص الفينولات بتقينة الكروماتوغرافيا عالية الاداء HPLC واُعطيت هذه المستخلصات لذكور الجرذان المصابة بالسكري المستحث بمادة الالوكسان.اِن الهدف من هذه التجربة هو دراسة تاثير المستخلص على مستوى السكروالدهون وأنزيمات الكبد في الجرذان المصابة بالسكري. تم قياس مستويات السكر, الدهون واانزيمات الكبد في مصل الجرذان,وتم تحليل النتائج التي حصلنا عليها احصائياً وأوجدت الفروقات باستخام تحليل التباين (ANOVA) واُعتبرت الفروقات ذات قيمة معنوية عند مستوى دلالة ≤0.05.أظهرت النتائج أن اِعطاء جرع من مستخلص الفينولات للفئران المصابة بالسكري يعمل على خفض نسبة السكر في الدم وتعمل على خفض مستويات الدهون الضارة وزيادة الدهون النافعة (عالية الكثافة), كذلك تعمل الفينولات على خفض فعالية انزيمات الكبد  GOTوGPT  في الفئران المصابة.

 

تحميل البحث