تقييم نشاط الفايبرينوجين في بلازما الدم لدى المرضى المصابين بداء السكري

Activity assay of plasma fibrinogen in patients with diabetes.

Assistant professor dr.Mohammed Shnain Ali /College of medicine/Karbala University.

Abstract:

Thrombosis secondary to atherosclerosis or hypercoagulability state in diabetes mellitus may be the cause of death in many patients. Patients with diabetes mellitus (n=28, 16 males and 12 females), together with 28 age and sex matched healthyindividuals (as controls), were studied after their consent. For each individual (patients and controls), following medical history,

4 ml of venous blood sample was obtained and investigated for HbA1c level, fibrinogen level by doing Claus technique and blood sugar estimation.Hyperfibrinogenaemia in patients with diabetes mellitus (mean plasma fibrinogen 6.8±1.1) is statistically significant (P< 0.05) as compared to control (mean plasma fibrinogen 3.3±1.3). Plasma fibrinogen level is high in patients with diabetes mellitus, suggesting that plasma fibrinogen can contribute to vascular diseases in patients with diabetes mellitus like vascular thrombosis.

تقييم نشاط الفايبرينوجين في بلازما الدم لدى المرضى المصابين بداء السكري.

ألأستاذ المساعد الدكتور محمد شنين علي/ كلية الطب /جامعة كربلاء-اختصاصي امراض الدم.

خلاصة البحث :

خثرة الدم بسبب تصلب الشرايين او بسبب زيادة قابلية الجسم للتخثر الدموي يمكن ان يكون سببا للوفاة في المرضى المصابين بداء السكري. تمت دراسة 28 شخصا (16 من الذكور ؛ 12 من الاناث)  مع دراسة 28 شخصا من نفس الجنس والعمر من الاصحاء للمقارنة بعد اخذ الموافقة منهم. تم سحب 4 مليليتر من الدم الوريدي من كل شخص وتم اجراء الفحوصات المختبرية الخاصة بنسبة الهيموغلوبين نوع أي وان سي الخاص بنسبة السكر التراكمي في الدم بالطريقة الكيميائية وقياس نشاط او فعالية الفايبرينوجين بطريقة التخثر باستخدام مادة الثرمبين لاجراء الاختبار بطريقة كلاوس العالمية و قياس نسبة السكر في الدم بالطريقة الكيميائية.تبين ان نشاط او فعالية الفايبرينوجين في الدم عالية بفرق احصائي مهم لدى المرضى المصابين بداء السكري(6,8±1,1) مقارنة بالاصحاء(3,3±1,3) لذا فان نشاط او فعالية الفايبرينوجين عالية لدى مرضى داء السكري ويمكن ان يسبب او يساهم مع بقية العوامل في تخثر الدم في الاوعية الدموية.

تحميل البحث